AMPRnet Sverige 2023-12-07

Förslag till Verksamhetsplan 2025

1. Förutsättningarna för verksamheten

Det ökade intresset för föreningens förmågor gör att vi behöver rekrytera fler medlemmar, utbilda och öva etablering, drift och underhåll av nätnoder och tjänster så att AMPRNet kan fungera som en robust reservinfrastruktur i form av lokala/regionala intranät med tjänster egna servrar som gör det möjligt för anslutna beredskapsansvariga intressenter att kommunicera mellan sina verksamhetsställen.

2. Förvaltningsuppdraget

Förvaltningsuppdraget kommer att bedrivas på i stort sett samma sätt som under 2023 genom stöd till nya regioner som vill ansluta och dra nytta av erfarenheter från andra håll.

För att förebygga incidenter planeras några seminarier och övningar inriktade på nätverkssäkerhet.

3. Strategiska allianser

På avnämarsidan planeras dels uppföljning och utveckling av redan påbörjade relationer, dels information om Värmdöavtalet till nya grupper, bland annat genom deltagande i MSB-seminarier om kommunernas trygghetspunkter.

Kontakter med infrastrukturägare uppkommer ofta naturligt under planeringen av ny länkar.

4.1 Information

Ett nytt försök ska göras att aktivera föreningens webbforum för medlemmarna genom att använda det för att diskutera och redovisa progress i pågående projekt.

4.2 Seminarie- och utbildningsverksamhet

Denna del behöver prioriteras för att öka antalet personer som kan driva och underhålla lokala delar av nätet. Fokus planeras ligga på att rekrytera nya medarbetare med grundkompetens. Utbildning kan då med kort varsel arrangeras i form av laborationer, praktiska övningar och lärlingskap.

4.3 Projekt

  1. Säkerhetsinfrastruktur

    1. AMPRid Driftsättning av AMPRid och Enkel inloggning (sso) så snart som beslut tagits i utestående policyfrågor om föreningens säkerhetspolicy (Peter/SA2BLV).
    2. eduroam När AMPRid är i drift, kan dialogen med Sunet om anslutning till eduroam återupptas (Björn/SA0BXI).
    3. Digitalt amatörradiocertifikat Utveckling av en AMPRNet-orienterad fallstudie, i samverkan med Sunet, PTS och SSA, baserad på ett digitalt amatörradiocertifikat som kan komma att utvecklas i anslutning till ett EU-projekt rörande utveckling av en digital plånbok som Sunet och PTS deltar i. Exempel på fallstudier som diskuterats är access till fjärrstyrda radiosändare anslutna till AMPRNet, access för drift underhåll av nätverkselement i AMPRNet och rollbaserad access till ärendehanteringssystemet TMS. (Leif/SA0LEF)

  2. Tjänster och servrar

    1. DNS, Mail, Web, Gitlab
      Påbörjad uppgradering av gemensamma servrar i Nunoc-nätet och uppsättning av halvautomatiska Ansible-baserade uppgraderingsrutiner fortsätter under 2025 (Eric/SA5BKE)
    2. Videkonferens, IP-telefoni
    3. TMS-Ärendehantering
      Ärendehanteringssystem för dokumentation, delegering och uppföljning av ärenden som identifieras i radiotelefoniflöden vid en sambandscentral. Tidigare versioner har utvecklats och testats i samarbete med Lidingöloppet. En ny version planeras etableras som ett github-baserat öppet utvecklingsprojekt med GPL-licens. (Stefan/SM0RGM)
    4. Nod/fick-datorer
      Vidareutveckling av nod/fickdator-konceptet med synkroniserad informationshamstring.
  3. Nätverk

    1. Robusta vägval
      Försök med uppdelning av regionala intranät i autonoma system för att begränsa effekten av störningar som lätt uppstår när nätverket ändras, tex genom att nya länkar tillkommer eller flyttas så att kostnaderna för alternativa vägval måste trimmas om.
    2. IPv6
  4. Accesslänkar

    Syftet med dessa projekt är dels att kartlägga robustheten och användbarheten av olika accesslänkteknologier som inte kräver fri siktlinje, dels att lista möjliga larmkanaler när ordinarie kommunikationskanaler inte är tillgängliga. Projekten är öppna för alla medlemmar och diskuteras i föreningens webforum.
    1. NPR23: Fältprov planeras under 2025 (Gullik/SM4FBD)
    2. Paketradio: Användbarhetstesterna som påbörjats under 2024 fortsätter under 2025. (Wiktor/SA0WII)
    3. Meshtastic: Utredning om användbarheten som mer energisnålt alternativ till APRS (spårning/korta meddelanden)
    4. JS8CALL: Utredning om användbarheten som robust och energisnål larmkanal.
    5. DTN: Utredning om användbarheten av DTN som energisnål asynkron kommunikationskanal för isolerade platser utan kommunikationsinfrastruktur. (Björn/SA0BXI, ICTP och ISOC/SIGIPN)
  5. Länkprestanda

    1. Produktbevakning Bevakning av kommersiella produkter inom området nätverkskomponenter. Syftet är att identifiera utrustning som kan bidra till att få upp kapaciteten på länkar och nätverkselement till rimlig kostnad.
    2. Testmiljö Etablering av en mer permanent testmiljö vid Sunet Datacenter Orion för utvärdering av prestanda liknande den som användes under utvärderingen av Qotom PC, våren 2024.

5. Organisation

  1. Vidareutveckling av arbetsordningen
    Arbetsordningen är fortfarande embryonal. Det är viktigt att utveckla den för att
    • tillvarata nationellt gemensamma intressen, såsom viktiga policyfrågor, gemensam infrastruktur och allmänt erfarenhetsutbyte.
    • introducera nytillkomna medarbetare vid stark tillväxt av verksamhetens omfattning.
    • underlätta den dagliga verksamheten genom tydliga regler.